vrijdag 21 oktober 2011

JA, natuurlijk!

Ben jij al orgaandonor?” is de vraag van deze week. Van 17 tot en met 23 oktober is het Donorweek. In deze week wordt er extra aandacht gevraagd om donor te worden.

Het is behoorlijk balen dat het systeem van registreren niet is gewijzigd. Ik had graag gezien dat het omgedraaid zou worden, dus dat men bij weigering zich registreert in plaats van aanmelding als (potentieel)donor. Nu dat het huidige kabinet zijn ziel en zaligheid heeft verkocht aan o.a. de SGP komt dat systeem er zeker niet. Misschien wordt dat dan tijd om het over een andere boeg te gooien en een belonings- systeem toe te passen bij registratie. Een geregistreerde krijgt bijvoorbeeld voorrang als hij of zij zelf een donororgaan nodig heeft ten opzichte van iemand die niet als donor is geregistreerd.

Er zijn mensen die dit moreel verwerpelijk vinden en andere die juist weer praktische bezwaren hebben en er is een grote groep mensen die het wel met mij een is. De morele bezwaren vanuit godsdienstige overtuiging vind ik het moeilijkste om daar een goed tegenargument op te geven. Geloof is namelijk iets persoonlijk en een gevoelskwestie. Het tegenargument dat ik heb komt van een goede vriend van mij (die dominee is). In de bijbel staat geen verbod op het beschikbaar stellen van organen en dat we elkaar zo goed mogelijk moeten helpen. Het schenken van een orgaan na de dood is dan ook een zeer barmhartige daad, toch een van de belangrijkere pijlers in het geloof.
Dan het argument van het gelijkheidsbeginsel. Iedereen is gelijk en daarom zou er geen onderscheid gemaakt mogen worden wie er hoger op de lijst mag staan om in aanmerking te kunnen komen voor een orgaan.
Dit zou kloppen op het moment dat we inderdaad allemaal gelijk zouden zijn. Maar dat zijn we nu eenmaal niet, want dan zou ook iedereen als donor geregistreerd moeten staan, of juist niemand op basis van die gelijkheid.
Praktische problemen zijn over het algemeen makkelijker op te lossen. Het systeem moet uiteraard zo transparant zijn dat de geregistreerde kan zien dat hij of zij ook daadwerkelijk staat geregistreerd en de privacy moet natuurlijk gewaarborgd zijn. Dan komen we bij groepen die zich niet of moeilijk kunnen registreren omdat ze bijvoorbeeld geen vaste verblijfplaats hebben of een vervelende ziekte waardoor zij niet als donor in aanmerking kunnen komen. Voor deze groepen (en mogelijk zijn er nog meer te bedenken) zou een uitzondering gemaakt moeten worden.

Het beste is natuurlijk dat er vanzelf meer geregistreerde donoren komen. Dan hoeven we ook geen extra systemen op te tuigen. Daar kunt u bij helpen. Daarom… MELD U NU AAN op www.jaofnee.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten