woensdag 14 september 2011

(Be)zuinig op ambtenaren


U bent vast wel bekend met het feit dat de gemeenteraden een steeds kleiner “ambtelijk apparaat” (lees: minder ambtenaren)  willen hebben. Minder ambtenaren is minder salarissen en dus goedkoper, toch?
Zelfs vanuit Den Haag bemoeit men zich er tegenaan. Koploper hierin is de VVD, die in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat er 25% minder ambtenaren moeten komen en 25% minder inhuur. Dat vooral de rijksoverheid en provinciale overheid moeten inleveren, neemt niet weg dat ook in gemeenteland de rem er flink op staat.

Wat we zien is dat in de meeste gemeenten  het “ambtelijk apparaat” (eigenlijk een rare term als je erover nadenkt) in de laatste 10 jaar ongeveer gelijk is gebleven of licht is gestegen. Het aantal taken dat de gemeente verplicht moet uitvoeren is de afgelopen jaren echter flink gestegen. Denk hierbij aan taken rondom de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de digitalisering van bestemmingsplannen.
U zult begrijpen dat er dus meer is ingehuurd om de extra taken te kunnen uitvoeren. Het verder terugdringen van het aantal ambtenaren zonder het aantal taken te verkleinen heeft automatisch het effect dat er nog meer (dure) externen worden ingehuurd.
Ik heb ooit eens berekend dat voor één ingehuurde ongeveer 3 ambtenaren kunnen werken. Tel uit je winst…

Het aantal taken, het aantal ambtenaren en inhuur zijn communicerende vaten. Het plan van VVD is dus gedoemd te mislukken als ze daarbij niet aangeven welke taken niet meer uitgevoerd dienen te worden. U raadt het al. Dat hebben ze inderdaad niet gedaan. Ja er wordt flink bezuinigd op natuur, maar dat zorgt echt niet voor 25% reductie en bovendien is minister Bleker al op de vingers getikt door Europa.

Als er bezuinigd moet worden, en dat moet, dan kun je het beste zorgen dat je goed gemotiveerd personeel hebt dat de taken zo goed mogelijk uitvoert en alleen externen inhuurt als er specifieke expertise noodzakelijk is.  Daarom kunnen gemeenten het beste met elkaar gaan samenwerken. Dat klinkt misschien wat vreemd van iemand die als ZZP-er in gemeenteland werkzaam is. Maar het is echt de goedkoopste en beste oplossing.   

Oftwel: de VVD spreekt ferme taal, maar spiegelt ons luchtkastelen voor. Extra bezuinigingen zullen nodig zijn en ik vraag me daarbij af welke bevolkingsgroep de extra bezuinigingsronde zal moeten ophoesten.
Waarschijnlijk Jan Modaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten